Arbeidsmarkt

Wat is de arbeidsmarkt?

Arbeidsmarkt informatie vinden anno 2021 is uitdagend. Er zijn duizenden artikelen die er iets over zeggen. Daarom dacht ik. Laat mij het makkelijk en overzichtelijk maken. Ik begin met de betekenis.

Dit is de definitie van de arbeidsmarkt:

De interactie tussen vraag naar en aanbod van arbeid.

Bron: (Ensie, 2019)

Bij het vak economie kwam ik voor het eerst in aanraking met de definitie. Ik kreeg de uitleg toen van een onderwijsassistente. Blijkbaar had ze indruk gemaakt. Het is al weer 20 jaar geleden. Ik bedoel natuurlijk inhoudelijk indruk;).

Je bent een onderdeel van de arbeidsmarkt als je tussen de 15-75 jaar bent. Dit zijn de richtlijnen voor Nederland. De leeftijd geldt ook voor andere landen. Zoals bijvoorbeeld in Duitsland en Denemarken.

Met deze achtergrond informatie kunnen we verder kijken. Hoe staat de arbeidsmarkt in 2021 voor Nederland ervoor? Hoe vergroot je je arbeidsmarktkansen? Waar moet je rekening mee houden? En als laatst deel ik tips met praktische voorbeelden.

De arbeidsmarkt anno 2021

De coronacrisis heeft veel veranderd. Elke kwartaal geeft het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) een update. Ik schrijf dit blog in juni 2021. Daarom deel ik deze video met jou.

Hoe vergroot je je arbeidsmarktkansen

Na het middelbaar onderwijs kies je een vervolg opleiding. Dit kan een MBO opleiding zijn in de Horeca. Een HBO opleiding voor fysiotherapie. (Net zoals ik vroeger) En als je Mariëlle haar route wilt volgen. Dan kies je voor Human Resource Management (HRM). Heb je VWO gedaan. Dan kan je bijvoorbeeld voor wo rechten gaan. De keuze is volledig aan jou.

Een opleiding is niet de enige optie. Je kan ook in gesprek gaan met een loopbaancoach. Deze is vaak op de hoogte van de arbeidsmarkt ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan de trends in 2021. Of van de toekomst. In een loopbaantraject maak je vaak een arbeidsmarktscan. Dit is een soort arbeidsmarktcommunicatie tool. Hiermee wordt de arbeidsmarktdata in beeld gebracht.

arbeidsmarkt monitor

De arbeidsmarktscan toont een arbeidsmarktanalyse. Dit vind je er o.a. in terug:

  1. In welke arbeidsmarktregio’s is de kans van slagen het grootst
  2. Wat zijn de ontwikkelingen in de sectoren en beroepen.
  3. Tips voor een opleiding, bedrijf of uitzendbureau.
  4. De arbeidsmarktfactoren ( Zie afbeelding voor de werkuren getoond op de monitor)

Waar moet je rekening mee houden?

De arbeidsmarkt in Nederland in 2021 is weer heel anders dan in 2020. Ik deel 5 dingen waar je rekening mee moet houden:

1. Het arbeidsmarktbeleid. De overheid bepaalt dit. En zo wordt de arbeidsmarkt gereguleerd. Even een voorbeeld. De overheid heeft veel geld uitgegeven aan steun. De gedacht was om de verkrappende arbeidsmarkt te remmen. Want krapte is niet goed voor de economie in Nederland. Wanneer jij de arbeidsmarkt op gaat. Wees dan bewust van het arbeidsmarktbeleid.

persoonlijke ontwikkeling tips

2. Generatie verschillen. Wat heeft de generatie Z de arbeidsmarkt te bieden? En wat de generatie Y de arbeidsmarkt te geven? Als loopbaancoach zie ik erg de verschillen. In de communicatie kan de generatie Z leren van de generatie Y. Maar als het om ict techniek gaat, dan is het andersom. Het houdt de arbeidsmarkt wel in balans.

3. Discriminatie. Het is echt triest om te zeggen. Op de arbeidsmarkt in Nederland in 2019 is discriminatie nog steeds actueel. Op de rijksoverheid staat dit artikel. Ik verwacht dat de cijfers over arbeidsmarktfraude aan blijven houden Bron: (Rijksoverheid, 2020)

4. De arbeidsmarktprognose. Hierboven heb je de prognose van 2021 kunnen lezen. Maar hoe ziet de arbeidsmarkt eruit in 2025. Of in 2030. Er wordt gesproken over een great reset. Als je dit wilt weten, dan kan je altijd meer informatie vinden op het CBS. Er is altijd een grafiek te vinden wat actueel informatie geeft. Je kan ook op de website van het UWV kijken. Ze hebben een fijne manier van communicatie. 

5. Verschillen per arbeidsmarktregio. Stel je wilt gaan werken in de gezondheidzorg. In Friesland kunnen de cijfers in de zorg anders zijn dan in Noord Holland of Limburg. De arbeidsmarktregio kan dus afwijken van het landelijk gemiddelde. De arbeidsmarktdata van de arbeidsmarktscan brengt dit in beeld. Een loopbaanadviseur ken je hierin begeleiden.

Tips en voorbeelden voor groei op de arbeidsmarkt

Tip 1: Doe mee aan een arbeidsmarktcampagne. 

Elk bedrijf wil talent aantrekken. Maar er is zoveel aanbod op de arbeidsmarkt. Een bedrijf moet zich dus onderscheiden. Adecco is z’n bedrijf. Ze houden een arbeidsmarktcampagne: ceo for one month. De winnaar is een maand de CEO. Meedoen hieraan is goed voor je persoonlijk ontwikkeling. Maar ook voor je netwerk. Je komt in contact met verschillende sectoren. Van accountancy tot marketing. Maar ook met de journalistiek en de logistiek. Iedereen kan meedoen. Zelf als je een achtergrond hebt in de kinderopvang. In de video hieronder een korte uitleg van CEO for One Month. 

2. Volg een arbeidsmarktspecialist op LinkedIn

Als loopbaancoach wil je alle ontwikkelingen bij houden. Maar alles veranderd super snel. Kijk maar naar de arbeidsmarkt van de ict 2020. De ICT in Nederland mag niet klagen. Zo werd kreeg Mollie zelf de unicorn status. (De bedrijfswaarde is dan meer dan 1 miljard). Ik volg daarom een arbeidsmarktspecialist op LinkedIn. Uiteraard kunnen dit er meer dan één zijn. Zo blijf ik op de hoogte van de laatste trends. 

arbeidsmarktspecialist met arbeidsmarktinformatie Nederland 2021

Dit is voor jou ook handig natuurlijk. Maar er is nog een reden. Op de arbeidsmarkt hebt je te maken met wetten en regels. Zo kan een werkgever een arbeidsmarkttoelage geven. Dit een gemeente toelage voor ambtenaren. Dit is trouwens niet verplicht.  Maar nu je het weet kan je het vragen 😉 

Ik zal even een praktijk voorbeeld geven. Stel je bent klaar met je studie psychologie. Je gaat beginnen in de zorg. Daar staat een gedragsonderzoek op je te wachten. Je doelgroep zijn juristen. Allemaal 50-plussers. Je manager wil de regio Zeeland en Noord Brabant in beeld brengen. Ook wilt ze per regio de verschillen vergelijken met de bouw sector. Vol goede moed en enthousiasme begin je. Een maand later komt het bedrijf waarvoor je werk slecht in het nieuws. In een krantenartikel lees je over de fraude in de financials. Er is gesjoemeld met de arbeidsmarkttoeslag. Het gevolg voor jou. Je wordt ontslagen.

Vanaf 2020 is er een nieuwe wet gekomen. De wet arbeidsmarkt in balans. In dit voorbeeld heb je dus recht op een transitievergoeding. Dit kan je gebruiken voor re-integratie en scholing. Dit regels daarover staan ook in een boek beschreven.

3. Ga in gesprek met een loopbaancoach

Ik heb het al eerder even laten vallen. Maar een loopbaancoach helpt mensen de arbeidsmarkt op. Ook zie ik in ons bedrijf Unique Label steeds oudere mensen voorbijkomen. Door corona zijn de kansen op de arbeidsmarkt voor 50+ en 60+ best krap geworden. In gesprek gaan met een loopbaancoach heeft o.a. de volgende voordelen:

  1. Een coach heeft vaak een netwerk van bedrijven. Dit kan per regio verschillen. Als ik naar onszelf kijk. Dan zit ons netwerk meer in Noord Holland i.p.v. Zuid Holland.  

  2. Er kan een goede inschatting worden gemaakt naar opleiding tot beroep. Stel je studeert rechten. En je bent in 2022 klaar met je bachelor. En in 2024 met je master. Weet jij dan hoe de arbeidsmarkt eruit ziet? Waarschijnlijk niet. Maar een loopbaancoach waarschijnlijk wel. Ga ervoor!

Ik hoop dat je een beter beeld hebt van de arbeidsmarkt. Mocht je echt nog meer informatie willen. Koop dan een boek over de arbeidsmarkt. Je kan natuurlijk ook lekker op internet kijken. Kijk op: arbeidsmarkt.nl of www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie


Liever in het Engels bekijken? Klik dan op labour market. (Dit is de vertaling voor arbeidsmarkt)

Reactie plaatsen