Assessment

Wat is een assessment?

Assessment doen is altijd een beetje spannend. Je weet niet precies wat je moet maken. Een assessment doen gebeurt namelijk in verschillende situaties. Bijvoorbeeld tijdens een sollicitatie, een portfolio gesprek of in een training. Als coach laat ik deelnemers ook een assessment afleggen. De uitleg doe ik dan in Jip en Janneke taal. Want vaak stellen ze de vraag. Wat is dat een assessment? Simpel gezegd is een assessment een test. Door het woordje test als synoniem te gebruiken. Is het meteen duidelijk. Niet iedereen is namelijk even goed in Engels. Voor dit artikel pakken we ook even het woordenboek. Dit is de definitie van assessment:

Beoordeling van de geschiktheid van een sollicitant met behulp van psychologische tests, rollenspelen, gesprekken e.d.

 De betekenis van assessment is nu duidelijk. Laten we een stapje verder gaan.  


Uit welke onderdelen bestaat een assessment?

De psychologische hulpmiddelen van een assessment bestaan uit een:

1. Rollenspel

Een rollenspel is een praktijksimulatie. Bij een praktijkstimulatie verplaats je jezelf in een nagebootste werkelijkheid. Hoe een rollenspel werk zie je in deze video. 

2. Interview

Het interview is een vast onderdeel van een assessmentdag. In sommige opzichten lijkt een interview op een gesprek zoals je dat tijdens een sollicitatie kunt meemaken. In een interview worden onderwerpen als je opleiding, loopbaan sterke en zwakke punten aangesneden.  

3. IQ test

Een bekende benaming voor een intelligentietest is een IQ-test. Bij veel assessmentbureaus zal je intelligentie niet in één IQ-score of getal worden weergegeven. Het wordt doorgaans aangegeven als ibo, - mbo, -hbo, - of academisch niveau. 

Bron: Kok, B., & de Jongh, F. (2015, juli). Assessment doen (26ste ed., Vol. 2015). Spectrum.

Hieronder voorbeelden van branches en organisaties die een IQ test afnemen:

Politie

 1. wanneer je bijvoorbeeld als rechercheur gaat werken

In de zorg

 1. Bij een opleiding tot HBO verpleegkundige
 2. Om in de psychologie als psycholoog aan de slag te gaan
 3. Om op de ambulance te werken. Hier is minimaal MBO niveau 4 voor nodig.

Bij de brandweer

 1. wanneer je er als officier wilt werken

persoonlijke ontwikkeling tips

Rijksoverheid

 1. Wanneer je een baan zoekt bij de belastingdienst of reclassering

Rijkstraineeship

 1. voor wo-afgestudeerde die mee willen doen aan het traineeship in Den haag

UWV

 1. wanneer je als coach mensen begeleid in een assessment of een test bij het uwv

CBR

 1. als je examen gaat doen voor je rijbewijs

Onderwijs

 1. als zij-instroom in het basisonderwijs
 2. de launcher cito als voorbereiding op de middelbare school
 3. als zij-instroom voor de pabo
 4. een 21 plus toets om het hbo niveau te meten. Bijvoorbeeld voor de (svp) opleiding.

Via de onderstaande link kan je een IQ test oefenen: 

IQ test 123 test

4. Persoonlijkheidstest

Een persoonlijkheidsvragenlijst is geen test waar goede of foute antwoorden mogelijk zijn. Het gaat er om een indruk te krijgen van je persoonlijkheid. Denk bijvoorbeeld aan je vriendelijkheid, uitbundigheid en emotionele stabiliteit.

Via de onderstaande link kan je een persoonlijkheidstest doen:

Persoonlijkheidstest op 123 test

Welke verschillende soorten assessments zijn er?

Een assessment afleggen kan in verschillende soorten en maten. De laatste tijden zie we meer e assessments. Dit zijn assessment die online gedaan kunnen worden. Een e-assessment van het cbr is er zo één. Naast deze e assessments zijn er ook andere soorten. Hieronder vind je een overzicht van de meest bekende assessment:

1. Assessment cijferreeksen

Bij een assessment cijferreeksen is het de bedoeling om juiste getal op de open plek in te vullen. In sommige gevallen zal je logisch redeneren. In andere situatie moet je echt rekenen.

Dus stel je wilt een management functie invullen bij KPMG. Je wilt alvast gaan oefenen voor je sollicitatie. Want een assessment ondergaan hoort bij het sollicitatieproces. Er is niet vermeld welk assessment je gaat afnemen. In dit soort situaties is een assessment voor cijferreeksen het meest logisch. Via de onderstaande link kan je assessment intelligentietest oefenen:

Assessment cijferreeksen van online assessment training

Assessment cijferreeksen van 123 test

2. Assessment figuurreeksen

Het assessment figuurreeksen bestaat uit een rij figuren naast elkaar. Je moet op de open plek een figuur kiezen. Deze vorm kom vaak voor in een IQ test.

Stel je werk als psycholoog bij prorail. En een collega vraagt je hulp bij een vacature. Hij moet een assessment of een test doen voor de functie van engineer. Er wordt o.a. hbo werk en denkniveau gevraagd. Je hebt laatst een assessment door iemand laten maken die past bij deze werkzaamheden. Je geeft je collega advies om te kijken naar figuurreeksen.

Via de onderstaande link kan je assessment figurenreeksen oefenen:

Assessment figuurreeksen online assessment training

Assessment figuurreeksen 123 test

Assessment figuurreeksen vdab

3. Assessment numeriek redeneren

In een assessment numeriek redeneren krijg je numerieke informatie in tabel of grafiek. Je moet de informatie binnen een gestelde tijd eruit halen.

4. Assessment 360 graden feedback

In een 360 graden feedback assessment krijg je terugkoppeling op bepaalde competenties. Dit kan een collega, klant of leidinggevende zijn. In een portfolio gesprek met je leidinggevende bespreek je de uitslag. Hierna kan je samen een persoonlijk ontwikkelingsplan maken.

Stel je werkt bij randstad op de ICT afdeling. Je wilt een assessment of test doen voor een functie naar leidinggevende van de afdeling. Aan je cognitieve vaardigheden kan het niet liggen. Je wilt wel twee competenties die belangrijk in kaart brengen. Leiderschap en analytisch vermogen. 

assessment matrix

Je wilt hoe je scoort op deze competities. Het uitvoeren van een 360 graden feedback assessment is in deze situatie één van de instrumenten die je kan gebruiken. Na afloop krijg je een assessment matrix. Hierin zie je hoe de competenties ontwikkeld zijn.

Tips voor het voorbereiden van een assessment 

Allereerst is het even belangrijk om te kijken. Hoe wordt een assessment beoordeeld. Het assessment center methode is een methode die jouw prestaties beoordeeld. Deze methode komt oorspronkelijk uit de eerste en tweede wereldoorlog. Mensen werden op basis hiervan geselecteerd. Later zijn Amerikaanse bedrijven dit gaan overnemen. En zo is het ook Nederland ingerold.

Een assessment is niet iets wat je dagelijks doet. Veel mensen vragen mij als coach dan ook. Hoe kan ik een assessment voorbereiden? Waar moet ik op letten? En wat is de gouden tip. Het kan natuurlijk zijn dat je in het verleden een assessment niet gehaald hebt. Of erger nog helemaal hebt verpest. Hieronder ga ik mijn ervaringen en tips delen. Bekijk ook de onderstaande video. 

Tip 1. Neem de tijd om een assessment te oefenen

Ik hoor soms weleens. Ik ben niet aangenomen. Want ik heb het assessment niet gehaald. Ik vraag dan altijd. Hoe goed heb je geoefend? Ik krijg dan het antwoord terug. Ja, maar dat kan je niet oefenen. Dat is niet waar. Jij wilt toch die job hebben?! Dan moet je er wat voor doen. Ook al mag het wat kosten. Een assessment oefenen, dat kost tijd. Ik heb het voor jou makkelijk gemaakt. Hieronder een overzicht. Het bestaat uit een variatie van een gratis test of training. Sommige testen moet je wel voor betalen.

Via deze website kan je een assessment test gratis oefenen

Assessment oefenen op 123 test

Assessment oefenen op ixly

Assessment oefenen op ltp

Assessment oefenen op oefen assessment

Via deze website kan je een Assessment gratis training oefenen

Assessment gratis training

Assessment gratis training van online assessment

E assessment oefenen 

E assessment hellotest

Een betaald assessment ltp

Assessment ltp

In de sites hierboven kan je bijvoorbeeld kubussen oefenen en nog veel meer. Ook vind je uitleg over het assessment framework. Conclusie. Je heb vanaf nu alles in handen.  

Tip 2. Volg op YouTube verschillende assessment kanalen

Misschien leidt werk zoeken nog meer frustraties. De laatste keer was het weer raak. Weer een assessment slecht gemaakt. Wat een onzin. Je kan het assessment alleen niet weigeren. Dit maakt het zo waardeloos. Kijk de volgende keer eens op youtube. Er zijn ook verschillende assessment kanalen. Hier vind je waardevolle filmpjes. Denk aan: sollicitatie voorbeelden. Tips van een assessment trainer. En kanalen die jou een job test laten maken.

Youtube kanalen in het Nederlands

 1.  De AssessmentCoach
 2. Assessment-Training.com
 3. GITP BV

Youtube kanalen in het engels

 1. AssessmentDay
 2. CareerVidz

Tip 3. Vraag naar de ervaringen van andere mensen

Je kent vast iemand die ooit een assessment of een e assessment training gedaan heeft. De persoon heeft unieke ervaringen opgedaan. Hier kan jij van leren. Ga gewoon eens met hem of haar in gesprek.

Mocht je niemand in je omgeving kennen. Dan kan je ook google naar een assessment ervaringen. Er zijn vast mensen die dit hebben gedeeld op het web. Of nog goede tips geven hoe je een assessment kan voorbereiden.

Op LinkedIn kan je ook zoeken op beroepen. Denk bijvoorbeeld aan een arbeidsdeskundige. Of een coach. Die hebben ook veel ervaringen met assessments. Je kan ook zoeken op mensen bij bedrijven. Vanuit mijn ervaring weet ik dat deze tien bedrijven assessment afnemen:

 1. Prorail
 2. Kpmg
 3. Berenschot
 4. Deloitte
 5. NS
 6. Unilever
 7. Randstad
 8. H&M
 9. CBR
 10. Talent q

Er is nog een voordeel om met mensen in gesprek te gaan. Misschien heeft iemand nog een kortingscode voor een training of test. Altijd handig.

Tip 4. Lees het boek assessment doen

Stel je gaat solliciteren bij randstad. Je ziet dat ze in de regio’s Utrecht, Rotterdam, Eindhoven en Zwolle mensen zoeken. In de omschrijving staat dat je op de tweede dag een assessment gaat afnemen. Je wilt je hier zo goed mogelijk op voorbereiden.

Het boek assessment doen is de bijbel voor assessments. Daar staat alles in. Van een assessment form tot een assessment die je gratis kan oefenen. Dit boek is jouw gids om alles over een assessment te weten. Je kan hem kopen op bijvoorbeeld bol.com of in de app store. Het boek bevat ook leuke quotes. (En ja. Ik word blij van een quote). Als jij nog een goed assessment oefen boek zoekt. Dan heb je hem nu gevonden.

boek assessment doen

Dit artikel is weer aan het einde gekomen. Je bent meer over een assessment te weten gekomen. Je weet waar je een assessment training gratis kan oefenen. En niet te vergeten ook een e assessment training of test. Mocht dit je niet genoeg verder helpen. Kijk dan nog op:

Assessment informatie op wiki

Als je dit artikel serieus gelezen hebt. Dan wordt assessment doen een succes!

Reactie plaatsen