Aandacht

Wat is aandacht?

Aandacht een Nederlands woord met 8 letters. En dat terwijl het in het Duits 9 letters heeft. Maar wat is nu de betekenis van aandacht? Dit zegt het woordenboek erover:

"oplettendheid, belangstelling: de aandacht trekken opvallen; de aandacht vestigen op."

In het boek focus aan, focus uit geeft Mark Tichelaar een definitie: "De vaardigheid om afleiding te blokkeren en jezelf in een productieve flow te brengen". Ik hoop dat je niet gelijk aandachtsziek bent.

Bron: Tigchelaar, M., & de Bos, O. (2019). Focus AAN/UIT (1ste ed., Vol. 2019). Spectrum.

Hoe trek je aandacht

Er zijn ook andere onderzoekers die aandacht besteden aan de ontwikkeling van aandacht. Eén van die mensen is aandachtexpert Stefan van Stigchel. Hij is hoofd docent experimentele psychologie aan de Universiteit Utrecht. In zijn boek geeft hij hier veel tips over. Dit zijn 2 tips hoe je aandacht kan trekken.

 1.  Zorg dat het afwijkend is. Als je aandacht wil geven. Dan moet je opvallen.
 2. Gezichten trekken de aandacht. Dit gebeurt bijna automatisch.

Bron: van der Stigchel, S. (2020). Grip op je aandacht (1ste ed., Vol. 2020). Maven Publishing.

Voorbeelden waarin je je aandacht erbij wilt houden

Ik wil ook een aantal praktische voorbeelden geven waarin je aandacht erbij houden belangrijk is.

 1. Wanneer je aan het koken bent. En je hebt even geen aandacht voor het eten. Dan gaat het mis. (Tenzij je van heel erg doorgebakken houdt;).

 2. Je wilt ook aandacht wijden aan je relatie. In een liefdesrelatie, met collega’s of met je vrienden. Ik kan uit ervaring zeggen dat: aandacht te kort in een relatie ervoor kan zorgen dat je soms afscheid van elkaar neemt. Het is soms zo verleidelijk om iets anders te doen. Het kan verhaal van een ander. Kan zo aan je aandacht ontschoten zijn. Een mooie quote in het engels is die van Jim Rohn.

  One of the greatest gift you can give to anyone is the gift of attention – Jim Rohn. Dit willen we allemaal. En het werkt ook nog echt goed. Als jij aandacht wilt krijgen van je partner, schenk het dan oprecht. Je wilt niet de indruk wekken dat je het nep doet. Want aandacht plus aanraking is 😉
  aandacht quote
 3. Tijdens autorijden is aandacht geven aan het verkeer noodzakelijk. Je zou maar net even de concentratie verliezen op een blauwe maandag. (Dat zorgt voor een extra kopzorg.  Plus heeft veel ellende.

 4. Je aandacht erbij houden wanneer je je hond uitlaat. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je zou je hond maar niet goed vasthouden. Voor je het weet lig je op de grond. Of erger nog in de sloot 😅

  persoonlijke ontwikkeling tips

 5. Wanneer je een betoog gaat geven. Dan denk je na hoe je de aandacht gaat vragen van de luisteraars. Dus stel, je manager vraagt om een presentatie te geven over de voordelen van de personeelsdiensten op de marketing afdeling. Het is  jouw uitstraling die voor de juiste aandachtspanne zorgt. Het is een ding dat niemand anders kan. En naast je uitstraling. Is het de toon van je stem die doet spreken. Zonder jou gaat input gaat de klant het product niet kopen. Als je manager jouw deze deze opdracht geeft. Dan krijgt de klant geen aandacht te kort.

 6. Bij medisch advies van een arbo arts is je aandacht erbij houden ook waardevol. Vaak geven ze korte aandachtspunten bij concentratietesten. Misschien heb je wel ADHD.  Een ziekte wat een soort van aandachtstoornis is. Of heb je te kampen met concentratieproblemen. Alle personeelsdiensten zijn even niet belangrijk. Je lifestyle is waar nu je aaandacht naar uit gaat. 7.  Ik ben echt verliefd op quotes. Mijn hele tijdlijn instagram staat er vol mee. Ik heb ook een quote lijst. Als ik een quote hoor die ik mooi vind. Dan schrijf ik het op. Omdat we het nu over aandacht hebben, deel ik er 3 met je: 
  • Alles wat je aandacht geeft groeit – Mariëlle Sonneveld 
  • Aandacht is het nieuwe goud – Tim WU
  • Aandacht maakt alles mooier – Ikea

 8. In 2020 is er veel aandacht geweest voor corona. En ja dit was nodig. Het nieuws was niet altijd positief. In het begin ging het begrip tonen naar de overheid makkelijker.  De persconferentie was z’n moment. Je ging je aandacht  richten op specifieke uitspraken. Van alle persconferentie is deze bijzonder uitspraak mij bij gebleven. Zorg goed voor elkaar.

  Dit zie ik wel meer terugkomen in mijn omgeving. Aandacht hebben voor elkaar gebeurt niet veel bewuster.  En natuurlijk. We zijn allemaal mens. Iedereen heeft andere aandachtscirkels. Maar liefde en compassie kunnen we aan iedereen schenken. Je hoeft het niet altijd op te zoeken. Soms is een glimlach al genoeg.

Ik hoop dat ik jou aandacht erbij hebt weten te gehouden. Bedankt voor uw aandacht.

Reactie plaatsen