Associatie

Wat is associatie?

Associatie in het woordenboek staat als volgt beschreven:

het in verband brengen;

verbinding van voorstellingen, ideeën (psychologie)

Ieder persoon heeft een andere associatie. Maar hoe komt dat een associatie voor iedereen anders is?

De buitenste laag van je hersenen (cortex) is de plek waar de informatie vanuit je lichaam ontvangen en geanalyseerd. Deze waarneming wordt weer omgezet in gedachten, spraak en beelden. En uiteindelijk geeft je lichaam er handen en voeten aan. In de onderstaande video wordt de betekenis van associatie praktisch uitlegt.

Vaak zie je dat mensen die hoogbegaafd zijn associatief denken. Zij verwerken informatie sneller in de associatiegebieden van de cortex. Je ziet het ook bij een kind dat hoogbegaafd is.  Die kunnen informatie sneller verwerken. Soms is het probleem dat de omgeving dit niet kan.  En dat vraagt dat ze hiermee om moeten leren gaan.

Voorbeelden hoe om je associatie te vergroten

Laatst vroeg iemand aan mij. Kan je je associatie verbeteren met coaching? Ze hebben weleens onderzoek gedaan bij kinderen. De concentratie tijdens het associatiespel van een kind verplaats de aandacht zich. Eerst is het kind gericht op zichzelf. Daarna naar een ander. Deze associatie oefening werd gedaan door Mildred parten newhall. 

Bron: Associatie onderzoek Mildred Parten Newhall

Voor een volwassenen heb ik de volgende tips:

Tip 1. Speel het associatiekaarten spel

De kaarten zorgen voor nieuwe ideeën. De associatievezels in je geheugen worden geprikkeld. Hier kan je de associatiekaarten online bestellen

Associatiekaarten bestellen

persoonlijke ontwikkeling tips

Tip 2. Kijk eens naar creatieve concepten

Er zijn veel bedrijven tegenwoordig die vanuit creativiteit ondernemen. Ze maken dan van tevoren een associatieconcept. Er wordt dan verband gelegd tussen een merk. En heel iets anders. Bedenk maar eens voor jezelf welke ideeën je hier uithaalt.

Tip 3. Doe de associatietest

Bij een associatietest gaat het voornamelijk om logisch nadenken. Ik doe deze test weleens in mijn coaching. Via de onderstaande link kan je test uitproberen. 

Associatietest op 123test.nl

Op de website van 123test.nl zijn er nog meer assocatieoefeningen te vinden.

Ik hoop dat je wat meer over de betekenis van associatie te weten bent gekomen. Het onderstaande filmpje is nog een leuke afluister van dit onderwerp.


Reactie plaatsen