Assertiviteit

Wat is assertiviteit?

Assertiviteit en zelfvertrouwen gaan hand in hand. Ze worden vaak als synoniem gezien. Maar wat staat er in de dikke van dale? Oeps….  De betekenis assertiviteit staat niet in de van dale. Het woord assertief wordt wel herkent. Dit is de betekenis van assertief zijn:

“zelfbewust, zelfverzekerd”

Maar wat betekent assertiviteit dan? Bij de cursus van de TMA-analyse kwam ik erachter. In het meegeleverde pdf boek stond het. Dit is de definitie assertiviteit:

“De eigen standpunten op een heldere en effectieve manier overbrengen”.

Bron: TMA B.V., Utrecht. (2019). Van Talent naar Performance (3de ed., Vol. 2019). TMA B.V.

Ik hoop dat de theorie en betekenis over assertiviteit nu duidelijk. Laten we een stapje verder gaan. 

Waar kunnen assertiviteitsproblemen vandaan komen?

Als coach spreek ik dagelijks cliënten. Veel mensen kijken op een negatieve manier naar zichzelf. Dit kan door verschillende situaties komen. Misschien heb je als kind niet genoeg liefde gehad. Is er op het werk iets naars gebeurd. Je kan vast wel iets bedenken. Dit alles heeft invloed op je assertiviteit.

Stel dat je in je opvoeding geen liefde hebt gehad. Hoe ga je dan als kind je assertiviteit vergroten? School zou wel een plek kunnen zijn. Vroeger kreeg ik als kind oefeningen mee. Als je het niet wilde. Dan zei je: Stop! Hou op! Of: Nee zeggen is oke!

Assertiviteitsproblemen komen niet altijd vanuit de opvoeding. Het kan ook op de werkvloer gebeurd zijn. Stel je werkt in de zorg. Als verpleegster moet je veel rapporteren. Door omstandigheden ben je dit een keer vergeten. De volgende dag belt je manager. Kwaad dat hij was. De scheldwoorden vliegen om je oren. Wees je collega’s maar dankbaar zegt tie! Zij waren je engelen op de aarde. Wat zou dit met je zelfvertrouwen doen? En hoe kan je hier assertief op reageren? Deze video geeft een aantal tips.

Hoe kun je assertiviteit leren?

De meeste assertiviteitsproblemen komen voor op het werk. Soms vragen mensen aan mij. Hoe kan ik assertiever handelen? Ik geeft wat voorbeelden wat je kan doen.

Tip 1: Volg een assertiviteitscursus

Even een aantal voordelen:

  • Je leert niet alleen wat dat is assertiviteit. Je gaat het ook tonen. Vaak doe je rollenspel in een groep. Een trainer kan ook mee spelen. Die heeft het spel al zo vaak gedaan. En zo ontvang je feedback op je houding. Hierna is het alleen een kwestie van trainen.

  • Je krijgt hulp bij doelen stellen. Zo leer je om assertiviteit smart te maken.

    Je kan vast wel een assertiviteitstraining vinden. Hier in Amsterdam zijn er genoeg. Soms kan je gratis meedoen.  Mocht je in Rotterdam of Groningen wonen. Zoek dan eens op: online assertiviteit workshop.

Tip 2: Doe een assertiviteitstest

Je kan ook laagdrempeliger beginnen. Doe gewoon een gratis test. Je hoeft alleen een vragenlijst in te vullen. Met deze bronnen kan je ook je assertiviteit ontwikkelen. Hierdoor wordt je nog meer zelfbewust. Via onderstaande website kan je ze gratis doen.

Test assertiviteit (pyschologiemagazine)

Test zelfvertrouwen 123test.nl)

Tip 3: Lees blogs

Je bent al aan dit artikel begonnen;). Maar er zijn er nog veel meer. Op psychologie magazine vind je een heel arsenaal aan artikelen. Zij publiceren altijd een wetenschappelijk artikel.

Artikel assertiviteit zijn hier te vinden

persoonlijke ontwikkeling tips

Tip 4: Ga in gesprek met een coach

  • Samen met een coach kan je assertiviteit leren. Dit zijn de voordelen hiervan:
  • Een coach heeft kennis van het assertiviteit model. Hierdoor krijg je meer zelfinzicht.
  • Door situaties te spelen ontdek je ook de nadelen van assertiviteit. Op elke reactie kan een coach een beter voorbeeld geven.
  • Assertiviteit ziet een coach ook als competentie. Handig voor op het werk.
  • Je doet de oefeningen 1-1. Zo heeft de coach meer aandacht voor jou. Dit is in een groep wat minder.
  • Een gesprek met een coach kan worden vergoed. Soms via de zorgverzekering. Maar vaker door de werkgever.  
  • Vaak heeft een coach ook humor. Ik deel soms een leuke cartoon.
  • Ik hou eenmaal van quotes. Sorry.

Dit was alweer het einde van dit artikel. Je behoort niet meer tot de dummies 😉. Misschien heeft wikipedia nog meer informatie. En anders is er vast wel een engels wetenschappelijk artikel te vinden op Google. Voor nu ben je weer op de hoogte!

Reactie plaatsen