Baan

Wat is een baan?

Baan is een woord met 4 letters. De een wilt na afstuderen een baan zoeken. De ander gaat zijn baan opzeggen voor een nieuwe baan. Volgens de cijfers van het CBS hebben 9 miljoen mensen betaald werk (CBS, 2021).

In het woordenboek staan verschillende betekenissen. De betekenis die ik aan een baan geef. Staat synoniem voor werk.

Een baan is de plek waar je activiteiten uitvoert die een werkgever van jou verwacht. In ruil daarvoor ontvang je een inkomen.


Tips en voorbeelden om een baan te vinden?

Misschien ben je wel een baan aan het zoeken. Of ben je je baan kwijt En denk je wat nu? Zeker in corona tijd is dat niet altijd makkelijk. Vandaar hieronder een aantal tips.

1. Doe een baan keuze test

Stel, je bent gestopt met je opleiding juridisch medewerker. En je bent opzoek naar een baan zonder diploma. Bij het uitzendbureau zie je veel vacatures voorbijkomen. Je twijfelt over een baan als chauffeur bij Mercedes. Of als medewerkers bij de klantenservice in de financiele sector. In deze situatie is het handig om een test te doen. Via de onderstaande link kan je een verschillende testen doen. Kies de quiz die bij je past.

Beroepskeuze test 123

Baan keuze test nationale beroepengids 

Beroepskeuzetest randstad

2. Maak gebruik van LinkedIn 

Ik heb jarenlang een baan in het onderwijs gehad. Nu werk ik al coach. En help ik mensen aan een baan. Ik wijs mensen in mij coaching altijd op LinkedIn. Of je nu student bent. Fysiotherapeut of 60+ bent. LinkedIn is het platform om een baan te vinden. Even een aantal voordelen op een rijtje:

  • Je vorige baan en opleiding zijn zichtbaar. Zo kan je laten zien wat je hebt gedaan.
  • Het is mogelijk om per functie een baan te vinden.
  • Je baanbereik wordt vergroot. Het is mogelijk om te zoeken op een baan in de buurt.
  • Een baan zonder diploma vinden is niet makkelijk. Op LinkedIn kan je certificaten toevoegen.
  • Wanneer je een baan in het buitenland zoekt. Dan kan je je LinkedIn profiel ook in Engels opstellen.
  • En nog veel meer….

Stel, je had hiervoor als student bij een uitgeverij in Amsterdam. Je bent bijna klaar met je opleiding social work. De stage op de kinderopvang vond je alleen een beetje saai. Er was weinig uitdaging. De jeugdzorg trok je wel altijd. Op je LinkedIn profiel kan je je ervaring laten zien. En natuurlijk is dit geen garantie voor succes. Je maakt je bezoeker op je pagina wel een stuk wijzer.

3. Ga met een loopbaancoach in gesprek

Wanneer jij opzoek bent naar een baan. Dan kan een loopbaancoach je verder helpen. Een coach helpt jou met het sollicitatieproces. Stel, je bent 50 plus. En je wilt van baan wisselen. Het kiezen tussen een software bedrijf. Of een baan bij de gemeente Amsterdam is waar je over twijfelt. De baan met een auto van de zaak heeft wel je voorkeur. Maar de gemeente biedt een betere pensioen regeling. De keuze tussen deze twee is lastig. Een coach kan je hierbij helpen. Daar wordt je een stuk wijzer van 😉baan-kansen-vergroten-met-een-coach-gesprek

Plan hier een gesprek met een loopbaancoach >>>>

Tips voor het opzeggen van je baan 

Voor mij was het één van de leukste dingen om te doen. Mijn baan opzeggen - Sorry. Ik ben nu eenmaal verliefd geworden op ondernemen. Je baan opzeggen kan op verschillende manieren:

  1. Per mail
  2. Via een brief
  3.  In een persoonlijk gesprek

Zelf heb ik het per mail gedaan. Snel en lekker makkelijk. Toch wil ik je nog een aantal praktische tips mee geven. Wellicht dat deze je kunnen helpen.

persoonlijke ontwikkeling tips

1. Houd rekening met het opzegtermijn. Je werkgever moet opzoek naar een nieuw persoon. Ze hebben tijd nodig om iemand te zoeken. Stel, je gaat zegt je oude baan op Schiphol op. Logistiek was niet jouw ding. De baan voor jou ligt bij H&M. Dit is lekker in de buurt. Als senior manager ben je verantwoordelijk voor alle kleding. Van het design tot de verkoop. Bedrijven kunnen bedrijfskleding bij je bestellen. Maar ook de medewerkers van H&M moeten werkkleding dragen. Je zou het liefst vandaag alle willen beginnen. Maar je huidige werkgever houd je aan een opzegtermijn van 3 maanden. Pas daarna kan je de switch maken.

2. Zoek de win-win situatie. Je baan opzeggen met wederzijds goedvinden. Dat is ook een mogelijkheid. Stel, na afstuderen ben je tijdelijk aan de slag gegaan bij de ggd. Dit was perfect voor jou. Bellen vanuit huis en niet te veel rompslomp. Toch droom je van een baan in het buitenland. Yoga docente op Curacao. Daar word je echt gelukkig van. Na een tijdje niet gezocht te hebben. Zie je deze vacature voorbij komen. Na succesvol solliciteren kan je over 21 dagen beginnen. Je opzegtermijn is eigenlijk een maand. Overleg in deze situatie met je werkgever. Hoogstwaarschijnlijk gaat je baas ook opzoek naar de win-win.  

3. Bekijk de website van het uwv. Of je nu je baan wilt opzeggen tijdens zwangerschapsverlof. Het weigeren van een baan in de bijstand. Het UWV geeft veel antwoorden op dit soort vragen. Stel, je hebt je baan als dierenassistente opgezegd. Met dieren werken vond je toch minder leuk. Je wilde liever meer contact met de mensen. Een baan in de zorg lijkt je wel wat. Je durft alleen nog niet te solliciteren. Stel dat ze me afwijzen. Want ik heb niet de juiste opleiding. Toch is het wel mogelijk. Een baan in de zorg zonder diploma. Via de onderstaande website kan je hier meer over lezen. Het uwv is meer dan alleen een ww-uitkering.

Informatie over een baan in zorg zonder diploma >>> 

Ook kan je veel voordelen vinden op de website van het uwv. Dus voordat je je baan opzegt. Surf naar het uwv.

4. Zorg voor een financiële back-up. Wil je zonder stress je baan opzeggen. Zorg dan dat je voldoende geld hebt. Als je 1 jaar vooruit kan zonder inkomen te verdienen. Dat zou heel gunstig zijn. Maar minimaal een half jaar. Stel, je hebt verschillende banen gehad. Bij lego, in de uitvaart en bij meubelen. Je laatste baan was een e baan. Dat beviel je wel. Het was een baan met opleiding. Jobmarketing is nu helemaal je passie. Je gaat voor jezelf beginnen. Het is je doel om mensen tussen de 50 - 65 plus te helpen met computervaardigheden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een baan zoeken in Amsterdam. En met jou marketing tips worden ze sneller uitgenodigd.

Tot zover dit artikel. Ik hoop dat je in de praktijk wat met deze tips kan. Of je nu een baan zoekt of je baan gaat opzeggen.

Reactie plaatsen