Ambitie

Wat is ambitie?

Ambitie, wat betekent het? Dit is voor iedereen persoonlijk. De ene wil directeur worden van Friesland Campina. De ander een goede moeder. Laten we dus simpel beginnen. Ik kijk dan altijd in het woordenboek. Wat is ambitie? De dikke van dale noemt het:

"streven, eerzucht en ambitie tonen".

Wikipedia er het volgende over. Ambitie ook wel eerzucht genoemd, is het "streven om carrière te maken en de daarmee vaak gepaard gaande "zucht, dorst naar eer of roem" – wiki.  

Nu we de betekenis of het synoniem weten. Gaan we een stap verder. Ik ga een aantal voorbeelden geven. Waar kan je je ambitie kan tonen. 

Voorbeelden waarin je je ambitie kwijt kan

1. Op het werk

Dit is natuurlijk het meest voor de hand liggende. Groeien in je werk. Maar hoe vertaal je dit naar de praktijk. Begin met het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Dit geeft focus en richting. Daarna kan je er een ambitiegesprek van maken. Met een collega of je leidinggevende. Na z’n gesprek kan je een ambitiedocument bijhouden. Neem deze drie vragen sowieso mee:

  1. Wat is mijn motivatie om hiervoor te gaan?
  2. Welke obstakels ga ik tegenkomen?
  3. Wanneer wil ik deze ambitie vervullen?

Ambitie wordt in je werk ook gezien als competentie. Een competentie is het gedrag laten zien wat hoort bij een bepaalde omschrijving. Werkgevers vragen vaak een bepaald ambitieniveau. Ze beschrijven in detail waar je aan moet voldoen. Dit zie je ook terug in vacatures. Soms moet je zelf een test doen. Vergeet je ambitie ook niet te vermelden op je CV. Je kan dit bijvoorbeeld in je profiel omschrijven. Stel ook je netwerk op de hoogte. Gebruik daarvoor LinkedIn. Dit is een soort ambitieweb. Iedereen is dan gelijk op de hoogte van je ambitie.

2. In je sport

Als er één plek is wat ambitie ademt. Dan is het in de sport. Elke jaar vindt er wel een event plaats. Sommige sporters hebben al vaker meegedaan aan het toernooi. Maar toch hebben ze op elke moment weer een bepaalde ambitie. Wij hebben ook ambities. Naast een goed lopend bedrijf. Willen we ook goed worden in dansen. We hebben nog wel even te gaan 😉. En welke sport ambities heb jij? Of ben ambitieloos? Laat het maar weten in de comments;). Ik ben benieuwd. 

ambitie in dansen

3. In je persoonlijke ontwikkeling

Eén van de godfathers van persoonlijk ontwikkeling Jim Rohn slaat de spijker of zijn kop.

"Succes is something you attract by the person you become." 

Als jij ambiteus bent. Begin dan bij jezelf. Werk van binnen naar buiten. Ik heb het ook in mij eigen leven ervaren. Hoe meer ik als persoon ontwikkelde. Hoe meer mijn ambities uitkwamen. Eerst als werknemer in het onderwijs. En nu als ondernemer. Ambitie hebben is natuurlijk goed. Al zie ik nog te vaak dat buiten zichzelf starten. Ze hebben heel veel ambities, maar ze weten niet hoe ze van betekenis willen zijn. Ze willen super veel geld verdienen, maar hebben geen idee hoe je met geld moet gaan.

persoonlijke ontwikkeling tips

Gewoon even een voorbeeld. Stel je hebt een idee. Je wilt een bedrijf oprichten. En je ambitie is om het net zo groot te laten worden als Mac Donald. (Je weet dat restaurant met die grote gele M;). Waar start je dan? Misschien bij het boek Ambitie van Annemarie van Gaal. Dit was het ondernemersboek uit 2010. Of ga je in gesprek met een businesscoach. Ik kan daar natuurlijk niet een exact antwoord op geven. Maar stel jezelf de vraag. Wie is er aan zet. Mijn ambitie of het probleem van mijn klant? Kom je iets halen of kom je iets brengen. De keuze is aan jou.

Je hebt iniedergeval de ambitie gehad om dit artikel helemaal te lezen. Nee even zonder dollen. Ik hoop dat je nu weet wat ambitie is. Laat even in de comments weten wat jouw ambities zijn. Yeah!

Reactie plaatsen