Bachelor

Wat is een bachelor?

Bachelor wat is dat nu precies? De associatie kan verschillen. Bij een bachelor kan je denken aan een vrijgezel. Meestal wordt er voor het trouwen een bachelor party gegeven. Youtube staat er vol mee. RTL heeft ook een keer een serie gedaan. In dit artikel leg ik de andere kant uit. Wat is een bachelor in relatie tot je loopbaan? In het woordenboek staat de volgende betekenis

"Laagste titel in het hoger onderwijs"

Je kan de bachelor op het volgende niveau beginnen

  1. HBO
  2. Universiteit

Via de onderstaande link kan je beide niveau's opleidingen bekijken:

HBO bachelor en WO bachelor bekijken

Wat is het verschil tussen een bachelor HBO en WO?

Het bachelor pad op het HBO in Nederland:

  1. In jaar 1 moet je 60 punten. Heb je dat behaald, dan is je propedeuse binnen.   
  2. Na het halen van je P zal je in jaar 2 weer 60 punten moeten scoren.
  3. Voor jaar 3 geldt dezelfde eis.
  4. De bachelor opleiding is afgrond als je in het 4e jaar 240 punten hebt. Even geen scriptie stress meer. Je ontvangt dan je diploma. Vanaf nu mag je een bachelor titel gebruiken.

Zelf heb ik 2 bachelors achter elkaar gedaan. Het begon met een lerarenopleiding. (Bachelor education). Daarna fysiotherapie. (bachelor of health).  Bij beide opleidingen was de uitreiking een feest. Bij Mariëlle ging het heel anders. Na het halen van haar bachelor Human resoruce management (hrm). Geen party, maar lekker op reis.

Voor een wo bachelor is het pad anders

  1. Op het wo heb je een 3 jarige bachelor periode. 
  2. Ook hier geldt 60 punten per leerjaar.

Een bachelor op de universiteit na het hbo duurt dus 1 jaar korter. Je kan wel nog een master doen. In 2021 duurt dit 1 of 2 jaar. Wanneer je dit hebt behaald. Dan heb je een bachelor en master diploma! Hieronder een plaatje over het bachelor master systeem.

bachelor master systeemBron: (Stichting Studiekeuze123, z.d.)


Verschillen bachelor vs master

Er zijn een aantal verschillen tussen een bachelor en master. Hieronder heb ik een algemeen overzicht gemaakt.

Bachelor

Master

Praktisch

Theoretisch

Beroepsonderwijs

Wetenschappelijk onderwijs

Veel stage

Weinig stage

Projectmatig onderwijs

Veel zelfstudie

Bachelor level 4 jaar

Bachelor level 3 jaar


Tips voor het kiezen van een bachelor opleiding

Dit zijn best veel bachelor studies. Ik kan mij voorstellen dat je al student denk. Er is zoveel keuze. Wat past nu bij mij. Ik wil niet de verkeerde keuze maken. Geen stress. Ik ga je helpen. Deze tips gaan je helpen.

1. Ga opzoek naar wie je bent

Als loopbaancoach spreek ik dagelijks veel mensen. Dit is vaak wat mij opvalt. Mensen zijn heel erg bezig met de buitenkant. Wat vinden mijn ouders. Mijn omgeving. Ik wil echt die bachelor of science titel behalen. Mijn tip is. Ga eerst opzoek naar wie je bent. Ik ben jarenlang docent geweest. En als je het aan mij vraagt. Dan ligt in het onderwijs te veel de nadruk op: wat je gaat worden. Er wordt helemaal niet gekeken (of te weinig) naar wie je bent. En wat je wilt. Deze stappen kunnen je verder helpen:

Stap 1: ga opzoek naar je kernwaardenDit zijn dingen die jij belangrijk vindt. Een kernwaarden lijst kan je hierbij helpen. Mocht je dit samen willen doen. Ik heb een gratis training. Dit gaat je zeker helpen. Je kan ook mijn blog lezen over kernwaarden.

Stap 2: kijk naar je talenten. Wanneer je ergens goed in bent. Dan is het leuker en makkelijker om uit te voeren. Dit gaat ook op voor studeren. Vraag aan mensen in je omgeving waar je goed in bent.

studiekeuzetest

Stap 3: welke vraagstukken vind jij interessant. In coaching zie ik vaak het volgend voorbijkomen. Mensen doen waar ze goed in zijn. En daar verdienen ze geld mee. Toch kloppen ze bij mij aan als loopbaancoach. Hoe kan dat dan? Ze missen namelijk voldoening en betekenis in hun werk. En dat ervoor dat ze niet gelukkig zijn. Wanneer je vooraf kijkt naar welke problemen je wilt oplossen. Dan ben je op de goede weg. Geven zorgt voor geluk in je loopbaan.

Stap 4: denk na over je kwaliteit van leven. Tijdens de opleiding krijg je weinig informatie mee over de arbeidsmarkt. Wat zijn de baankansen. Met welk salaris start je. Wat zijn je doorgroei mogelijkheden. Hier van te voren kennis over hebben. Dat maakt dat je betere keuzes kan maken. Natuurlijk zullen er altijd wisselingen zijn op de arbeidsmarkt. Maar van te voren hierover na denken is belangrijk. Je opleiding is heeft invloed op je kwaliteit van leven.  

Schrijf deze antwoorden voor jezelf uit. Stel, je twijfelt tussen een bachelor medische hulpverlening en management. Kijk dan naar de antwoorden op deze vragen. Wanneer je dit lastig vindt. Dan kan je ook met een loopbaancoach in gesprek. Dan kan je geen verkeerde keuze maken;).

2. In welke omgeving wil je gaan studeren?

Je omgeving heeft vaak invloed op je gedrag. En laat gedrag nu net de bepaalde factor zijn voor succes. Weten waar je wilt studeren is dus belangrijk. Stel, je zit te twijfel tussen studeren in: Leiden, Utrecht of in Wageningen. Het zijn allemaal mooie steden. De vraag is alleen waar kom je helemaal tot bloei. Dit zijn een aantal factoren die je mee kan nemen:

  • De stad
  • Jouw reistijd van je verblijfplaats tot school
  • Wat je financiële budget is. (Meer lenen, kost ook meer geld).  
  • Wil je na je studie daar blijven wonen? Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Maar ook tijdens je studie, bouw je een netwerk op.

3. Bezoek open dagen

Het klinkt een beetje cliché. Maar een open dag bezoeken, is de eerste echt kennismaking. Stel, je woont in Amsterdam. En je weet zeker dat je psycholoog wil worden. Je twijfelt alleen tussen psychologie aan de VU of de UVA. Bezoek een open dag. Dat geeft je een beter beeld.

4. Doe een studie test

Meten is weten. Een test of quiz maken geeft meer richting. Jij geluk dat je hier bent. Via de onderstaande link kan je het e-book studiekeuzetest downloaden. 

Gratis Studiekeuzetest e-book downloaden >>>

Geen zin om ons e-book te downloaden. (Dit is niet slim 😉). Bekijk de andere testen:

bachelor quiz 123 test (betaald)

Bachelor test 123 (gratis)

Dit was het weer voor nu. Mocht je nog steeds geen bachelor opleiding kunnen kiezen? Dan zou ik lekker gaan ondernemen 😉 

Reactie plaatsen