Besluitvaardigheid

Wat is besluitvaardigheid?

Besluitvaardigheid is een competentie. In je loopbaan sta je elke dag voor keuzes. Sommige beslissingen kunnen grote gevolgen hebben. Maar wat betekent besluitvaardigheid precies? In mijn TMA-boek staat er ook een duidelijke betekenis:

“Op het juiste moment beslissingen nemen en standpunten innemen en zich hieraan committeren door ze uit te spreken en/of ernaar te handelen”. 


Waarom wil je je besluitvaardigheid ontwikkelen?

Als jij geen keuzes maakt in het leven. Dan maken andere mensen keuzes voor jou. En natuurlijk kan je soms niet altijd een keuze maken. Misschien wel door bepaalde omstandigheden. Als je het mij vraagt zijn er genoeg redenen waarom je je besluitvaardigheid wilt ontwikkelen. Ik noem er een aantal.

  • Je wordt er gelukkig van. Autonomie is één van de psychologische basisbehoefte. Wanneer iemand anders gaat bepalen wat je allemaal moet doen. Dan ben je een slaaf. Neem het besluit om je eigen leven te leiden
“Mensen die snel en vastberaden beslissingen nemen, weten duidelijk wat ze willen en vaak krijgen ze dat ook” - Napoleon Hill
  • Wanneer je besluiten neemt in je leven, dan kan je weer een nieuwe fasen in gaan. Nieuwe dingen zorgen ervoor dat je gaat groeien.

  • Besluiten nemen kost tijd. Ze hebben weleens onderzoek gedaan, dat een vrouw gemiddeld 55 minuten per dag voor een spiegel staat. Dit is waarom Steve Jobs bijvoorbeeld altijd dezelfde polo, spijkerbroek en schoenen aantrok tijdens een Apple presentatie. Hij wilde zijn energie niet verspillen aan dat soort keuzes. Maar de juiste woorden kiezen in zijn optreden.

Tips en voorbeelden om je besluitvaardigheid te verbeteren

Ik ga je 3 tips geven hoe je je besluitvaardigheid kan verbeteren. Hierna wordt het makkelijker om deze competentie in je loopbaan toe te passen.

1. Gebruik de STAR-methode

Op je werk moet je vaak keuzes vaak uitleggen. Hoe ga je dit assessment opzetten? Wie is de meest geschikte persoon voor de baan? Waarom moeten we deze strategie toepassen? Wanneer je random antwoorden gaat geven. Dan kan het soms rommelig overkomen. Of je vergeet dingen. Om dit te voorkomen kan je gebruik maken van de STAR-methode:

STAR staat voor:

  1. Situatie
  2. Taak
  3. Actie
  4. Resultaat 

Je kan er ook nog reflectie aan toevoegen.

Stel, je hebt een sollicitatiegesprek. En er wordt aan jou de volgende vraag gesteld: Heb je wel eens een impopulaire beslissing genomen? Kan je daar een voorbeeld geven? 

Ja, daar kan ik zeker een voorbeeld van geven. Ik zal even een situatie schetsen. In mijn vorige baan was ik gymdocent. Ik had de taak om een project op te zetten. Dit was bewegen, sport en maatschappij. In dit project waren er verschillende acties de ik moest uitvoeren. Zo heb ik bijvoorbeeld een reader geschreven van 916 pagina’s. Hierin wilde mij collega dingen toevoegen waarvan ik als projectleider het niet handig vond. En vice versa. Dit is een voorbeeld hoe je de start-methode in de competentie besluitvaardigheid kan gebruiken.

persoonlijke ontwikkeling tips2. Maak een persoonlijk ontwikkelingsplan

Wanneer je je besluitvaardigheid wil verbeteren, dan kan je een persoonlijk ontwikkelingsplan maken. In zijn plan kan je de competentie besluitvaardigheid SMART maken. Dit staat voor:

= Specifiek

= Meetbaar

= Acceptabel

= Reel

= Tijdgebonden

Stel, je bent net begonnen in een baan als consultant. Samen met je leidinggevende maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan. Hierin heb je voor jezelf het volgende smart doel opgesteld. Aan het einde van het jaar wil ik vanuit kernwaarden keuzes maken om de balans te behouden in mijn werk- en privé leven, om te voorkomen dat ik na 2 jaar weer in een burn-out terecht kom.

3. Volg een training

Je kan je besluitvaardigheid op verschillende manieren verbeteren. Je kan bijvoorbeeld een training volgen over zelfvertrouwen. Of een meditatie cursus doen voor meer rust in je hoofd. Het trainen van de just focus aan en uit zorgt voor de juiste beslissingen. Je identiteit wordt daardoor versterkt. En laat dit nu de bepaalde factor zijn om de juiste beslissingen te maken.

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel meer te weten bent gekomen over besluitvaardigheid. En hoe je deze competentie kan verbeteren en ontwikkelen. Het besluit om dit artikel uit te lezen, kan je alleen maar goed doen!


Reactie plaatsen