Belemmering

Wat is een belemmering?

Belemmering, wat betekent het? In het woordenboek staat geen letterlijke betekenis. Daarom gebruik ik een synoniem. Een belemmering is een obstakel. Er zijn verschillende situaties waarin belemmeringen kunnen optreden. Ik ga er vier met je delen.

4 voorbeelden waar belemmeringen in voorkomen

1. In je communicatie

Stel, je gaat op vakantie naar een land waar ze geen Engels spreken. Hoe ga jij duidelijk maken wat je bedoelt? Ieder persoon heeft namelijk een andere associatie. Gelukkig hebben we tegenwoordig Google translate. Alleen je zou maar geen internet hebben. Een belemmering in je communicatie kan heel lastig zijn. Een belemmering in je communicatie is vaak ook naar jezelf. Onthoud dat jou woorden kracht hebben. Zowel positief als negatief.  

2. In het verkeer

Als er ergens op een dag een belemmering is. Dan is het wel in het verkeer. Een kwaadwillige belemmering van het verkeer is het weer. Als het sneeuwt of regent, dan treedt er een zichtbelemmering op. In een auto heb je nog ruitenwissers. Maar als je fiets of loopt, dan is het minder prettig. Probeer buienradar goed in de gaten te houden;).

3. De wetten en regels

Als ondernemer wil je soms bepaalde acties uitvoeren. Hier moet je altijd rekening houden met wetten en regels. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met een privaatrecht. Dit is een belemmeringenwet die bij onroerende zaken komt kijken. Er kan bijvoorbeeld een belemmeringsverbod worden opgelegd. Het is soms niet altijd leuk. Maar gelukkig zijn er regels. Als je je er niet aan houdt. Dan kan je altijd aankloppen bij een strafrecht advocaat. Ieder nadeel, heeft weer zijn voordeel.

persoonlijke ontwikkeling tips

4. In je gedachten 

Als loopbaancoach spreek ik vaak mensen die ongelukkig zijn in hun loopbaan. Wat mijn opvalt is dat er veel belemmering zitten in de manier van denken. In een veranderproces zijn positieve gedachten cruciaal. En ja natuurlijk is dat niet altijd makkelijk. Maar daar heb je een coach voor. Want de stress van het ongelukkig zorgt voor een minder functionerende ademhaling. En dit kan weer een luchtwegbelemmering veroorzaken.

Stel, je wilt graag een andere baan vinden. Maar je gedachten vertellen je dat je niet goed genoeg bent. Welk puzzelwoord ga je dan voor jezelf gebruiken. Soms heb je al genoeg aan positieve woorden van 10 of 7 letters. Maar hoe verander je je gedachten nu? Ik ga je hieronder een aantal tips geven.

Tips om een psychische belemmering te veranderen  

Er zijn meerdere methodieken hoe je je gedachten kan veranderen. In dit artikel vertel ik je over het boek van Bryon Katie. Zij is een Amerikaanse auteur er spreekster. Eén van haar populairste boek is: de vier vragen die je leven veranderen. Daarin vertelt ze over haar methode. The work. Dit is een stappenplan om helemaal vrij te komen van belemmeringen.

Stel, je hebt een gedachte. Je wilt een onbekend persoon op LinkedIn toevoegen. Maar dan komen de belemmeringen. Ja, diegene kent mij niet. Straks vindt hij het raar. En wat zal mijn netwerk ervan vinden. Mocht je deze gedachten hebben, volg het stappenplan van the work.

Stappenplan van Bryon Katie - work

1. Is het waar? (Ja of nee. Bij nee, ga naar vraag 3.)

2. Kun je absoluut weten dat het waar is? (Ja of nee.)

3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?

4. Wie of wat zou je zijn zonder de gedachte?

Dit was de betekenis over belemmering. Het is weer tijd om in mogelijkheden te denken. 

Reactie plaatsen