7 persoonlijke ontwikkeling tips voor meer groei

Persoonlijke ontwikkeling is tijdens corona nog belangrijker geworden. Je moet andere keuzes maken. Dat vraagt om flexibiliteit. Bijvoorbeeld op werk. Tijdens je studie. Of in een relatie. Investeren in je persoonlijke ontwikkeling vergroot het zelfvertrouwen. En dit draagt bij aan jouw geluk. Maar wat is persoonlijke ontwikkeling nu eigenlijk? En waarom is het goed voor je mindset? In deze blog lees je niet alleen de theorie. Je doet ook kennis en ideeën op. Geloof het of niet. Verder lezen is jezelf een gratis cadeau geven 😉

Voordat ik de 7 tips geef. Eerst even de definitie.

“Persoonlijke ontwikkeling is een bewust proces waarin de mens zijn persoonlijke mogelijkheden tot ontplooiing brengt.”

Dit gebeurt al vanaf de geboorte. Laten we eens terugkijken. Als baby of dreumes wilde je leren kruipen. Eenmaal peuter geworden wilde je overal op tekenen. Dit maakte je ouders waarschijnlijk niet altijd blij. Maar je bent hun kind. En jouw persoonlijke ontwikkeling is belangrijk. Dus dan maar een nieuwe tv;). Misschien ging je ook naar de kinderopvang. Ook daar bleven ze je als kind stimuleren.

In het onderwijs gaat dit proces verder. Op de basisschool was je nog een schoolkind. Toch werden je karakter eigenschappen meer zichtbaar. Op de middelbare school stelde je leerdoelen op. Je docent kon je daarvoor om hulp vragen. In je studie ging dit door. Samen met jongvolwassenen stond je stil bij reflectie. Een groep studenten gaf je dan feedback. En na z’n gesprek maakte je vaak een reflectieverslag. Hierdoor leerde je weer iets nieuws.

Bij de meeste young professionals begint het werk met een traineeschip. Vaak word je hier bewust van je persoonlijke ontwikkeling. Kortom, er zijn altijd mogelijkheden tot ontplooiing. Ook Maslow benoemde dit in zijn piramide. Zelfontplooiing is namelijk een synoniem voor persoonlijke ontwikkeling. 

Oke, nu tijd voor het echte werk.  7 tips voor meer groei.

1. Lees boeken over persoonlijke ontwikkeling

De meeste mensen stoppen na hun opleiding met boeken lezen. Vroeger las je misschien alleen voor je tentamen. (Althans zo deed ik het). Maar waarom is dat vandaag anders? Heel simpel. Ik weet waarom ik boeken wil lezen. De afgelopen 3 jaar heb ik tientallen boeken gelezen. Allemaal over persoonlijke ontwikkeling. Het mooie hieraan is. Ik kan binnen 30 dagen nieuwe kennis opdoen. Terwijl de schrijver er soms 30 jaar mee bezig was.

Een boek lezen kan altijd. Of je aan het reizen bent voor werk. Lekker vakantie hebt. Of tijdens de pauze van een Ali b concert. Overal kan het. Je moet er soms wel zin voor maken. Misschien dat dit filmpje je helpt. In mijn jaren als docent liet ik dit zien aan leerlingen. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.

Tijdens coaching vragen mensen mij om een boeklijst. Delano, heb je een top 5 of top 10. Inmiddels heb ik er één gemaakt. Onthoud dit is mijn top 10. Misschien is de jouwe weer heel anders. Mijn lijst bestaat uit boeken in het Nederlands en Engels. Deze boeken hebben mij echt enorme waarde gegeven.

Misschien ben je wel een manager. En denk je na over zelfsturende teams. Of wil je dat medewerkers meer leiderschap tonen. Wellicht denk je als leerkracht aan een carrièreswitch. Verpleegkundige lijkt je ook leuk. In de zorg is immers altijd werk. Dit zijn willekeurige werk voorbeelden. En neem van mij aan. Boeken lezen over persoonlijke ontwikkeling is ook goed voor je relatie. Maar ook na een scheiding. Dit kan ik uit eigen ervaring zeggen. Bij mij heeft het gezorgd voor herstel.


Mijn top 10 persoonlijke ontwikkeling boeken

  1.   De Ladder
  2. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap
  3. Denk groot wordt rijk
  4. Werken met millennials
  5. Dit wordt jouw jaar
  6. How to win friends and influence people
  7. De 5 talen van de liefde
  8. Rijk pa arme pa
  9. High performance habits
  10. Start with why

Dus naast films op netflix, ook een boekenlijstje;).

2. Bekijk elke dag een quote

Ben je niet iemand die veel leest. Geen probleem. Bekijk dan een quote. Het zijn uitspraken over persoonlijk ontwikkeling. Wanneer ik op instagram scroll, dan zie ik allemaal quotes. Ik vergelijk een quote met een dopmanieshot. Elke keer als ik iets positief bekijk, dan denk ik yes! Vind ik de quote goed. Dan sla ik hem op.

Eén van mijn grote voorbeelden is John Maxwell. Een bekende Amerikaanse coach, schrijver en spreker. In een speech vertelde hij over zijn quote lijst. Jaren geleden was hij ermee begonnen. Nu heeft hij meer dan 1000 unieke quotes. Dit ben ik zelf ook gaan toepassen. Ik heb nu een lijst van 536 quotes.

Een quote draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Als je niet weet waar je moet beginnen. Start dan met een quote. Dit was één van Mariëlle haar eerste stappen. Daarna kwam een dagboek. Hierin kon ze haar persoonlijke ontwikkeling beschrijven. Je hoeft dus niet groot te beginnen. Start klein en bekijk elke dag een quote.

3. Maak een persoonlijk ontwikkelingsplan

Practice what you preach. Gelijk de quote van de dag;).

“If you fail to plan in live, your planning to fail in life – Benjamin Franklin”

Op school maakte je een persoonlijk ontwikkelingsplan (pop). In je werk keerde dit weer terug. Toch spreek ik veel mensen die dit moeilijk vinden. Want hoe maak je nu een persoonlijk ontwikkelingsplan? Wat moet er allemaal in komen te staan? En waar moet je überhaupt beginnen. Geen stress. Dit blog was een cadeau weet je nog;).

Het woord zegt het al. Een persoonlijk ontwikkelingsplan is iets van jezelf. Jij bent tenslotte je leven. We gaan eerst de gebieden van het leven in kaart te brengen. Je ziet in het model 8 levensgebieden. Dit is een overzicht van de gebieden in het leven. Wij geloven dat een life purpose essentieel is. Hierin verschilt onze visie ten opzichte van veel andere coaches. Vanuit deze levensgebieden ga je een persoonlijk ontwikkelingsplan maken. Hier hebben we een formulier voor. Als je alle vragen hebt beantwoord, zie je meteen de score. Download hier je gratis template

Nadat je huidige situatie in kaart is gebracht. Kies je een levensgebied waarin je je wilt ontwikkelen. Heb je dit gedaan, dan kies je een doel. (Later in dit blog meer over doelen). Houd bij een doel rekening met de obstakels. Bepaal je deadline. En kies je support. Dit gaat je helpen wanneer het lastig wordt. Heb je dit allemaal gedaan. Start dan pas met het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan.

Nog even een samenvatting van een persoonlijk ontwikkelingsplan maken:

  1. Ken de levensgebieden
  2. Breng jouw huidige situatie in kaart
  3. Kies het levensgebied waarin je wilt ontwikkelen
  4. Bepaal jouw doel
  5. Breng je obstakels in kaart
  6. Kies je support
  7. Start met het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan

4. Begin met doelen stellen

In mijn loopbaan heeft het stellen van doelen altijd de overhand gehad. Het begon tijdens mijn MBO opleiding sport en bewegen. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met SMART (Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden). In mijn HBO opleiding voor docent lichamelijke opvoeding echode dit door. Een SMART doel was een harde eis. Iedere les weer opnieuw. Maar ook op je stage. Later in de fysiotherapie was het heel handig. Vooral bij ouderen of mensen met autisme. Nee even zonder gekheid. Het stellen van doelen is een vak apart.

Met SMART kan je veel meten. Er zitten veel voordelen aan. Maar elk voordeel heeft een nadeel. Eén van de beroemde uitspraken van Johan Cruijff. Daarom wil ik je ook andere mogelijkheden laten zien. Een doel moet namelijk bij de persoon passen. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. In coaching werkt een SMART-doel niet altijd. Dus ga je als coach opzoek naar andere vormen.

Het boek de ladder gaf mij nieuwe inzichten. Ben Tiggelaar is de schrijver van dit boek. Hij is een hele succesvolle Nederlandse coach. In het boek beschrijft hij 2 soorten doelen. Presentatiedoelen en ontwikkeldoelen. Ben geeft in deze video uitleg over de verschillen.

Ik zal nog een voorbeeld geven. Stel je studeert communicatie. In je tussenjaar volg je een online workshop. Je hebt gekozen voor professionele communicatie via het loi. Tijdens de workshop krijg je een opdracht mee. Je moet een uitgeverij aan meer klanten helpen. Over 6 maanden moeten er 500 leads zijn bijgekomen. Je besluit hier helemaal voor te gaan. Eenmaal thuis gekomen maak je een plan.

Je stel voor jezelf de volgende leerdoelen:

  • Ik ga in de aankomende 6 maanden verschillende schrijft technieken ontwikkelen.
  • Ik wil een marketingplan maken voor een vrouwelijke adolescent

Je hebt twee leerdoelen gesteld. De vraag is of dit slim is. Ben geeft wederom weer antwoord in deze video.

Als afluister nog een laatste vorm. Deze richt zich op je gedrag. Dit las ik in een artikel van psychologie magazine

Deze vorm van doelen stellen is simpel en herkenbaar. Doe er je voordeel mee!

5. Beluister een podcast

Het beluisteren van een podcast wordt steeds populairder. Persoonlijk vind ik het ook heel fijn. Ik was toch niet iemand van de radio. Een podcast persoonlijke ontwikkeling heeft veel voordelen. Het geeft je actuele informatie. Het is vaak kort en krachtig. De podcasts die ik beluister duren 20-30 minuten. Ideaal wanneer ik een korte reis maak. Alleen welke podcast ga je beluisteren? Er zijn er een hoop. Dit is mijn lijstje.

Voorbeelden van een podcast in het Nederlands:

Voorbeelden van een podcast in het Engels:

Er is één podcast die ik wil delen. Weer iets van Ben Tiggelaar. Ja! Ik ben fan van Ben. Hij gaat hier in gesprek met Nick van Dam. Nick is jarenlang global chief learning officer bij McKinsey & Company geweest. Hier was hij verantwoordelijk voor leren en ontwikkelen van 30.000 consultants. Naast deze podcast schreef Nick ook een interessant artikel. Het S-curve model. Dit artikel kan je lezen op MT/Sprout.

6. Volg een training of cursus

Wil je nog meer groeien in je persoonlijk ontwikkeling? Dan mag dit niet ontbreken. Het volgen van een training of cursus. Net zoals in een fysieke sport. Zonder te trainen word je niet beter. Dit geldt ook voor je persoonlijk ontwikkeling. Tegenwoordig zijn er veel aanbieders voor persoonlijk ontwikkeling cursussen. Alleen hoe weet je nu wat goed is.

Dit zijn punten waar je op moet letten:

  1. Je krijgt opdrachten en oefeningen
  2. De psychologie van de mens komt erin terug
  3. De informatie komt niet linea recta van wikipedia
  4. In de training wordt vooral de hoe wordt uitgelegd
  5. Je hebt toegang tot een forum, e-learning of app
  6. Het is ook online te volgen
  7. Er zit een presentatie bij
  8. Er zitten uitdagende activiteiten in de training
  9. De training bevat praktische voorbeelden
  10. Er worden doelen gesteld
  11. Er wordt gebruik gemaakt van NLP technieken
  12. Het onderdeel reflectie wordt niet vergeten
  13. En last but not least. Er zit een beetje humor in.

Sommige coachbedrijven zoals 365 dagen succesvol organiseren een jaarprogramma. Een Amerikaans bedrijf mindvalley organiseert een retreat. Bij Unique Label organiseren wij regelmatig een (online) event. Wij geloven dat je samen meer bereikt. Zo is het bijhouden van je persoonlijke ontwikkeling nog leuk ook.


7. Start met coaching

We zijn bijna aan het einde gekomen. But I saved the best for last. Als je het maximale uit je persoonlijke ontwikkeling wilt halen. Dan is coaching absoluut een must! Misschien ben je nog niet bekend met coaching. Daarom even wat cijfers:

  • 22% van de Nederlanders gaat op dit moment naar een coach of heeft ooit hulp bij een coach gezocht.
  • 79% van de mensen die een coachingstraject heeft gevolgd, is positief: ze vinden dat de coach hen heeft geholpen bij het bereiken van hun doel.
  • 52% was achteraf zelfs liever eerder naar een coach gegaan.
    (Bron: Psychologie Magazine)

Een goede coach vinden is niet altijd makkelijk is. Dit heeft te maken met meerdere factoren. Er zijn meer dan 66.000 coaches. Maar er is ook nog een ander probleem. Coach zijn is geen beschermd beroep is. Iedereen kan zich coach noemen. Dit maakt het nog lastiger. Wanneer je opzoek bent naar een coach. Let o.a. hierop:

  • Kijk of de coach erkenning heeft. ( NOBCO, ICF, EMCC, Noloc, LVSC of StiR), zijn de belangrijkste beroepsorganisaties voor coaches.
  • Heeft de opleiding van de coach een EQA-opleiding of EIA-keurmerk
  • Is de coach eerlijk, empathisch, georganiseerd, iemand met zelfvertrouwen en helder in de communicatie.
  • Als je een klik voelt is dat fijn. Maar een coach kan ook direct en zakelijk zijn.

Coaching is tegenwoordig geen luxe product. Ook bedrijven zien de kracht van coaching. Killian Wawoe, assistant Professor Human Resources Management (hrm) beschreef dit in zijn boek: het nieuwe belonen.

De afgelopen 3 jaar hebben we bij Unique label honderden mensen geholpen met persoonlijk ontwikkeling en coaching. Het resultaat is een google beoordeling van 4.9 uit 140 reviews. Dit zijn o.a. voordelen van coaching:

  • Je krijgt inzicht in je competenties en kwaliteiten
  • Je krijgt antwoord op de vraag: wat wil ik
  • De kleuren van je karakter worden in kaart gebracht
  • Je ontdek welke vacature bij je past
  • Het bevordert je duurzame inzetbaarheid
  • Je leert jezelf beter presenteren (bijvoorbeeld in een functioneringsgesprek)
  • Je ontdek technieken om een killer van een motivatiebrief te schrijven
  • De kosten voor coaching zijn volledig aftrekbaar van de belasting


Hoe werkt loopbaancoaching van Unique Label?

Er vindt altijd een gratis intakegesprek plaats. Is er een klik van beide kanten. Dan start het (loopbaan) coachtraject. Je begint met een uitgebreide test in de vorm van een vragenlijst. Hierna maakt je coach een plan op maat. En ga je samen aan de slag. Voor elk gesprek maak je verschillende oefeningen en opdrachten. Dit bespreek je met jouw coach. Na afloop ontvang je een verslag. Dus als je wilt worden wie je echt bent. Mag coaching niet ontbreken!

Ik hoop dat je dit blog als cadeau hebt ervaren. En ik heb nog iets leuks voor je. Een infographic waarmee jij je persoonlijke ontwikkeling een extra boost geeft. Je kwam het hier downloaden. Ik waardeer het dat je tot het einde hebt doorgelezen. Het zou gaaf zijn als jij je zelfinzichten deelt. Zo leren we van elkaar. Cheers!